Vermijden in verzorgingsproducten

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert. We letten allemaal op onze voeding en proberen zo gezond mogelijk te eten. Juist omdat die bewustwording steeds groter wordt en weten, dat we zijn wat we eten. Ook datgene wat we op onze huid smeren zou zo gezond en natuurlijk mogelijk moeten zijn. Het klinkt niet meer dan logisch eigenlijk en toch is het belangrijk om goed op de verpakkingen van de huidproducten te kijken, voordat je gaat smeren. Wat moet je echt vermijden in verzorgingsproducten? Wij geven antwoord op die vraag.

Race tegen de huidveroudering

In de race tegen huidveroudering zou je bijna vergeten dat de huid een ‘absorberend’ orgaan is. Alles wat je op je huid aanbrengt, zoals op je gezicht, in je haar of op de rest van je lichaam wordt opgenomen en komt (vaak) zelfs in je bloedbaan terecht! Daarvan zijn er een aantal ingredienten die je echt niet op wilt nemen via jouw huid.

Belasting van organen zoals de huid

Hierdoor belast je je organen zoals leveren en nieren extra en kan dit uiteindelijk weer uiten in een onrustige huid. (acne, eczeem) Maar ook huidveroudering wordt hierdoor versnelt.

Chemische toevoegingen aan huidproducten

Het is belangrijk om verzorgingsproducten te gebruiken zonder chemische toevoeging. Dus pak jouw huidproducten erbij en check of er chemische producten in zitten. Dus ook de mascara die je dagelijks gebruikt, dagcrème, shampoo en zonnebrand!

Checklist van wat je niet in producten wilt hebben

Minerale olie

Minerale olie klinkt misschien goed, maar is gemaakt van aardolie en sluit jouw huid af. De termen die doorgaans gebruikt worden zijn: petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil.

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate ofwel SLS/SLES

SLS is het middel waardoor producten gaan schuimen en dat lijkt goed te zijn. Helaas… SLS reinigt zo goed dat de meest smerige vloeren in no-time blinkend schoon zijn. Dat smeer je toch liever niet op je huid? Ook die fijne schuimende shampoo kan SLS bevatten en laat dat nou net huidirritatie kunnen geven.

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die jouw hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. De kans dat dit in één van jouw verzorgingsproducten zit is vrij groot, omdat ze in meer dan de helft van de producten zitten die je bij de drogist koopt.

Polyethyleneglycol

Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. 

Siliconen

Siliconen sluiten je huid af en is geen werkzaam bestanddeel. Het woord siliconen zul je niet snel vinden op een verpakking, maar worden dimethicone, cyclomethicone en simethicone genoemd.

Propylene Glycol

Precies een stof waar je snel eczeem van krijgt, dus dit kun je beter vermijden. Ook al heb je nu geen last van eczeem, je kunt het met deze stof wel ontwikkelen.

Phenoxyethanol

Onuitspreekbaar en vervolgens ook nog eens giftig! Er mag wettelijk gezien maximaal 1% Phenoxyethanol in een product zitten, maar omdat het vaak wordt gebruikt ben je snel door de maximale te gebruiken 1% heen. Overigens heeft deze stof ook een hoge notering in de meest voorkomende allergieën.

Parfum

Natuurlijk willen we dat onze verzorgingsproducten lekker ruiken! Door het gebruik van biologische essentiële oliën ruikt een product heerlijk. Met andere woorden, puur natuur ruikt minstens net zo lekker als synthetische parfum.

Welke verzorgingsproducten zijn veilig te gebruiken

PAYOT en Pascaud zijn producten die je veilig kan gebruiken, ze zijn gemaakt via biotechnologie en hierin worden natuurlijke mineralen gebruikt. Zelfs als je eczeem hebt zijn er een groot aantal producten prima te gebruiken. De bovenstaande ingrediënten komen niet voor in deze huidverzorgingsproducten. In onze webshop kun je rustig even rondkijken, zodat jij jouw huid op een gezonde manier en zonder schadelijke stoffen kunt gaan verzorgen. Heb je advies nodig of heb je vragen? Bij Gewoon Mooy staan wij altijd voor je klaar via ons contactformulier en als je niet zo’n schrijver bent bel ons dan op 06 52205546.

eten volgens de seizoenen