Ook jij kan zelf via je gezichtshuid zien hoe het gaat met jouw organen! De huid is namelijk jouw grootste orgaan en staat verbonden met alle andere interne organen. Waarschijnlijk ben je hier niet bewust van, maar de plek(ken) waar de pukkeltjes, rimpels, pigmentvlekken of andere oneffenheden opkomen zijn geen toeval. Jouw lichaam communiceert via jouw huid welke organen extra aandacht nodig hebben. Kijk dus altijd goed in de spiegel, wij helpen je herkennen welk deel van je gezicht voor welk orgaan staat. Met die kennis leer je jouw lichaam nog beter kennen. Daarbij kun je ook daadwerkelijk iets doen om je lichaam beter te krijgen.

Gezichtszones

Om het beste beeld te krijgen, welk orgaan bij welk deel van je gezicht hoort is het gezicht opgedeeld in tien zones. Iedere zone communiceert als het ware met een ander orgaan en zo kijk je via jouw eigen spiegel naar de gezondheid van jouw interne organen. Voor iedere zone geven wij jou een korte uitleg, welk orgaan de specifieke zone weerspiegelt.

Voorhoofd (zone 1 en 2)

Je voorhoofd is direct verbonden met je blaas en je spijsvertering (maag, lever en galblaas). Verschijnen er oneffenheden, zoals puistjes, droogheid of schilfertjes op je voorhoofd, zorg dan dat je voldoende slaapt en water drinkt om afvalstoffen te laten verdwijnen.

Ook je spijsvertering optimaliseren draagt zeker bij een mooye huid. Denk hierbij aan bacterierijke producten zoals zuurkool, kefir en kombucha. En vermijd vooral schimmel- en gisthoudende producten zoals champignons, snelle koolhydraten en alcohol.

De huid bij de wenkbrauwen (zone 3 en 4)

Ervaar jij puistjes of diepe fronslijntjes tussen de wenkbrauwen dit geeft als het ware aan dat je lever wat extra liefde nodig heeft. Door geen alcohol en zwaar verteerbare voeding meer te gebruiken maak je hierin een grote stap.

Maar wil je deze klacht(en) echt goed aanpakken ga dan voor een natuurlijke detox!  Hierdoor verbeter je niet alleen je huid maar je algemene gezondheid inclusief de lever.

 

Ogen (zone 5)

Jouw ogen staan in direct contact met je nieren. Heb je donkere wallen onder je ogen? Dan kan dit betekenen dat je teveel afvalstoffen in het lichaam vasthoudt. Wij adviseren je daarom om meer water te gaan drinken waardoor jij jouw lichaam helpt de afvalstoffen beter af te voeren. 

De hoeveel water je minimaal per dag moet drinken om jouw lichaam optimaal te laten functioneren is makkelijk uit te rekenen, namelijk 30 milliliter per kilo lichaamsgewicht.
Let op, dit is de minimale behoefde! Wanneer je last hebt van donkere wallen is het belangrijk om hier minimaal 1 liter boven te zitten.

Donkere wallen onder de ogen hebben (vaak) ook een verband hebben met gebruik van hormonale medicatie zoals bijvoorbeeld prednisolon, anticonceptie, flixotide (hormonale luchtwegmedicatie) of hormoonzalven.

Wangen (zone 6 en 7)

Wangen communiceren met je longen en je maag. Ben je een roker of heb je een allergie/voedselintolerantie, dan ontstaat er vaak couperose en pukkeltjes op de wangen. Wil je achterhalen of het probleem vanuit de longen komt, dan is het een goed idee om even langs de huisarts te gaan.

Volgens de Ayurveda wijze kunnen verkleurde wangen ook een teken zijn van het slecht opnemen van belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur.

Lippen en mond (zone 8)

Kleine rimpeltjes en extra haargroei kan duiden op een teveel aan afvalstoffen in de nieren. Ook zijn hormonale schommelingen vaak de oorzaak van een slechtere huid rondom de mond. Het eten van meer bladgroenten en minder snoepen zorgt ervoor dat de nieren beter functioneren. Net als voldoende bewegen, minimaal 7 uur slapen en genoeg ontspanning zijn o zo belangrijk.

Zien je lippen een beetje pips en bleek? Dan is het goed om je ijzergehalte te laten meten want dit kan duiden op bloedarmoede. Ook stippen of bruine vlekken op de lip is een bezoekje bij de huisarts waard, dit kan een teken zijn van wormen of parasieten in het lichaam.

Neus (zone 9)

Je neus wijst problemen aan van je hart en bloedvaten en een hoge bloeddruk.  Heb je last van een rode neus controleer zelf of bij de huisarts dan eens je bloeddruk. Mocht deze aan de hoge kant zijn, voeg dan meer goede vetten toe aan je voedingspatroon en laat koffie, gemberthee, alcohol en pittig voedsel even staan.

Het alvleesklier orgaan staat tevens in verbinding met je neus, ervaar jij (vaak) puistjes op de neus, dan heeft dit meestal de maken met je voeding. Chocolade, pikant, vet of gefrituurd eten zijn hierin meestal de boosdoeners.

Kin (zone 10)

Ontstekingen, onzuiverheden of ongebruikelijke haargroei kunnen duiden op een teveel aan afvalstoffen in de darmen. Doorgaans in combinatie met hormonale verstoringen. Dit kan aan het stresshormoon cortisol liggen maar ook aan periode waarin je je begeeft van de menstruatie. Rode vlekken en puistjes in de hals kunnen op een verhoogd stressgehalte duiden.

Het optimaliseren van je darmen kan een flinke bijdrage leveren aan een rustige Mooye huid. Via een combinatie van dagelijks meer verschillende soorten groenten en fruit en een kuur pre- en probiotica te gebruiken verbeter jij jouw darmen in een mum van tijd.

huid weerspiegelt gezondheid

Wil jij een gezonde huid?

Ben jij ook op zoek naar antwoorden als het gaat om een gezonde huid? Wil je weten wat je kunt doen en heb je daar wat hulp bij nodig? Wij helpen je met het luisteren naar je huid, want de huid weerspiegelt gezondheid. Per slot van rekening kijk jij iedere dag in de spiegel en weten wij precies hoe wij je kunnen helpen. Wil je wat informatie? Neem dan gerust even contact (interne link) met ons op via 06 522 055 46, mochten we net met een behandeling bezig zijn, dan bellen we jou zo snel als mogelijk terug.

Ervaar jij huidproblemen? Neem dan vrijblijvend contact op!

15 + 8 =