Droge handen die oncomfortabel aanvoelen, waarom gebeurt dit? Oftewel wat is de oorzaak? Een droge huid komt niet opeens, dit heeft te maken met de vochtbalans. Vaak hebben mensen juist in de winter last van droge handen, soms tot jeuk, roodheid en schilfering aan toe. In deze blog leggen wij hier graag meer over uit.

Hoe ontstaan droge handen?

Je handen hebben heel wat te verduren, want je bent er altijd mee bezig en ze zijn ook bijna altijd blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Droge handen krijg je meestal door een combinatie van omstandigheden, de oorzaak is altijd vocht tekort door:

  • Weersomstandigheden;
  • Regelmatig handen wassen;
  • Leeftijd;
  • Airco;
  • Desinfecterende handgel.

Waarom hebben oudere mensen sneller last van droge handen dan jongere handen?

Aan de handen kun je vaak zien of diegene ouder is. Naarmate je ouder wordt verliest de huid de natuurlijke hydratatie en wordt deze dunner. Doordat de huid dunner is, is het dus ook kwetsbaarder voor uitdroging.

Tips tegen droge handen

Gelukkig kun je, ongeacht je leeftijd, best wat doen tegen droge handen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Scrubben

Door je handen te scrubben verwijder je de dode huidcellen, stimuleer je de bloedsomloop en activeer je de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Handcrème

Gebruik een rijke en verzorgende handcrème die handen, ook met een droge en gevoelige huid voeden en verzorgen. Een handcrème die snel intrekt met een goede hydraterende werking. Gebruik handcrème gedurende de dag en zeker nadat je je handen hebt gewassen en voor het slapengaan.

Handmasker

Een handmasker is een sterk voedend en hydraterend masker die niet alleen de huid verzorgd maar ook je nagelriemen en nagels. Heerlijk als je even een momentje voor jezelf hebt. Je kunt uiteraard ook tijdens je behandeling in de salon vragen of ze tijdens je behandeling ook aandacht willen besteden aan je handen.

Handschoenen dragen in de winter en tijdens de schoonmaak

Het dragen van handschoenen in de winter is niet alleen heerlijk warm en staat leuk bij een outfit, maar zorgt er ook voor dat je handen niet uitdrogen door de temperatuurwisseling. Het dragen van handschoenen als je lekker je huis aan het schoonmaken is ook geen overbodige luxe! Schoonmaakproducten drogen je huid uit en het is makkelijk tegen te gaan door een paar kekke handschoenen te gebruiken.

Waarom alleen vaseline op de handen niet voldoende helpt.

Het heeft geen zin om de huid alleen met vaseline in te smeren. Vaseline sluit de huid af maar doet verder niets voor de huid. Je huid heeft namelijk een handcrème nodig die je huid voedingsstoffen geeft zodat de huid kan herstellen.

Hoe herken je handeczeem?

Handeczeem is iets anders dan droge handen en is herkenbaar aan roodheid, schilfers, blaasjes, kloofjes en ook jeuk. Plekken waar je handeczeem krijg is meestal aan de binnen- of de buitenkant van je handen en in een aantal gevallen ook tussen de vingers. Heb je handeczeem gebruik dan zeker geen geparfumeerde handcrème. Wij raden je aan om de website Hoe kom ik van mijn eczeem af te bezoeken voor de beste tips.

Hoe vaak breng je een handcrème aan?

Hoe vaak je handcrème aanbrengt is een beetje afhankelijk van je huid en natuurlijk je bezigheden. In principe is eenmaal per dagen smeren voldoende, maar was je je handen veel, krijg je last van droge handen, dan smeer je natuurlijk mee en geef je je handen wat extra aandacht met een scrub of een masker.

Hoe kan je het beste een handcrème aanbrengen?

Om er zeker van te zijn dat je handen goed gehydrateerd zijn kun je smeren met handcrème. Breng een kleine hoeveelheid handcrème aan op beide handruggen. Smeer deze uit door de handruggen over elkaar te bewegen. Schuif daarna de vingers in elkaar om de zijkanten van de vingers goed in te vetten. Vergeet niet je de huid rond de nagels en vingertoppen. Heb je nog handcrème over verdeel deze dan over de binnenkant van je handpalmen. En dan als laatste, een
goede handcrème heeft niet veel tijd nodig om in te trekken. Na ongeveer 10 tot 15 seconden moet de crème wel zijn ingetrokken.

PAYOT Supreme Jeunesse Les Mains
PAYOT Creme Mains Douceur

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op!

7 + 14 =