Je hebt het vast wel eens gehoord; Je huid is je visitekaartje, dus zorg er goed voor! Maar je huid is nog veel bijzonderder dan dat. Om jou nog wijzer te maken delen wij 10 huidweetjes waardoor jij nog meer komt te weten over dit Mooye en bijzondere grote orgaan.

1. De huid is een orgaan

Onze huid is een orgaan en met gemiddeld 1,7 vierkante meter oppervlakte is het meteen ook ons grootste orgaan van ons lichaam.

2. Het lijkt op een spons

Onze huid kun je vergelijken met een spons. Het kost maar liefs 26 seconden en je huidproducten zijn opgenomen in de diverse huidlagen. Dit geldt ook voor chemische bestanddelen! Dus wees een tikkeltje kieskeurig met welke producten jij jouw huid aanbiedt.
Wil je weten welke werkstoffen je beter kan vermijden, lees dan onze andere blog ‘Wat moet je vermijden in verzorgingsproducten‘.

3. 16% van ons lichaamsgewicht

Onze huid bedraagt ongeveer 16% van ons totale lichaamsgewicht. Dit kan echter variëren op basis van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en lichaamstype.

4. De huid bestaat uit verschillende lagen

Wist je dat je huid uit verschillende lagen is opgebouwd? Iedere huidlaag heeft zijn eigen functie. Zo is de epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, jouw persoonlijke beschermlaag tegen pathogenen (bacteriën, schimmels en virussen), uitdroging en zon.
De dermis, dit is de tweede huidlaag na de epidermis bevat de belangrijkste bouwstenen om jouw huid stevigheid te geven. De dermis is namelijk 90% hiervoor verantwoordelijk door collageen, hylaronzuur en elastine. De subcutis, dit is de derde huidlaag na de epidermis bevat vooral vetcellen, grote bloedvaten en haarzakjes. Hierin vindt de energiestofwisseling van de huid plaats en de groeit van nieuwe haren.

5. Littekens

Littekens zijn een permanente beschadiging van de dermis (de tweede huidlaag). Littekens ontstaan omdat er huidcellen sterven en deze vervangen worden door littekenweefsel.

6. De huid heeft verschillende diktes

Onze huid heeft niet overal dezelfde dikte! Zo vind je de dikste huid op de handpalmen en zolen van onze voeten en de dunste huid zijn onze oogleden.

7. Voortdurende vernieuwing

Onze huid vernieuwt zich continu, maar liefst 40.000 dode huidcellen per minuut! Dit natuurlijke proces wordt ook wel huidvernieuwing of huidregeneratie genoemd. Dit proces omvat het vervangen van oude huidcellen door nieuwe huidcellen.

8. We zweten via onze huid

Onze huid kan op een warme dag maar liefst 13 liter via de huid eruit zweten. De hoeveelheid zweet die een persoon via de huid afgeeft, kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals fysieke activiteit, omgevingstemperatuur, lichaamsomvang, genetica en individuele behoeften. Gemiddeld kan een persoon 0,5 tot 1,5 liter zweet per uur produceren tijdens matige fysieke activiteit en warme omstandigheden. Dit kan echter aanzienlijk toenemen bij intensievere inspanning of bij hoge temperaturen.

9. Warmteregelaar

Onze huid is een belangrijke warmteregelaar. Hebben we het (te) warm? Dan verwijden de bloedvaten in onze huid. Hebben we (te) koud? Dan vernauwen de bloedvaten.

10. De huid wordt dunner

Onze huid wordt dunner naar mate we ouder worden. Bij sommige mensen kan de huid er zelfs transparant uit gaan zien.

Neem deze 10 huidweetjes mee

Al deze 10 huidweetjes maken de huid niet alleen het grootste orgaan van het lichaam, maar ook een van de meest veelzijdige en cruciale organen. Het behouden van een gezonde huid is essentieel voor jouw welzijn en je gezondheid. De huid is een belangrijk orgaan van het menselijk lichaam vanwege de vele vitale functies die het vervult. Onderhoudt het dus goed en laat je adviseren door specialisten om een Mooye en gezonde huid te houden of te krijgen.