Wat is bioritme of biologische klok?

Bioritme wordt ook wel de biologische klok genoemd en is het ritme wat jouw lichaam aanhoudt om te slapen en wakker te zijn. Tijdens jouw slaap worden hormonen aangemaakt en vindt celdeling en daarmee ook cel herstel plaats. Een regelmatig bioritme zorgt ervoor dat jouw lichaam en huid weet wanneer het aan de slag mag om te herstellen. Is het verstoord, dan voel je je moe en na langere tijd ga je ook aan je grootste orgaan, de huid, merken dat het anders aanvoelt.

Bioritme is een sleutel naar optimale gezondheid

Je bioritme heeft alles te maken met hoe jij je voelt op een dag. Het is een belangrijke sleutel voor optimale gezondheid, maar met de 24-uurs economie van tegenwoordig raakt dit natuurlijke ritme aardig verstoord. Zo kan een verstoord bioritme de oorzaak zijn van slecht slapen, je lichaamsgewicht en ook huidklachten.

Biologische klok staat in verbinding met onze organen

Natuurlijk willen we allemaal graag lang gezond blijven, maar we zijn vaak niet dagelijks bewust bezig om goed voor ons bioritme te zorgen. Onze interne klok heeft een verbinding met onze organen. Zo zijn de spijsverteringsorganen in de nacht actief om het voedsel van overdag te verteren. Neem jij ‘s avonds nog vaak een late snack of eet jij laat op de avond, dan heeft dit invloed op jouw huid. Een onrustige huid en geïrriteerde huid is vaak het gevolg van een verstoord ritme. Ook de vorming van eczeem zal erger worden als jouw bioritme anders is dan normaal.

Welke organen zijn ‘s nachts actief?

Orgaan

Wanneer actief

Lever 01:00 – 03:00
Longen 03:00 – 05:00
Dikke darm 05:00 – 07:00
Maag 07:00 – 09:00
Huid 02:00 – 05:00

Het bioritme in ons lichaam en in onze huid

Als je slaapt lijkt je lichaam in rust, maar niets is minder waar, je lichaam werkt keihard aan herstel. Zo transporteert bijvoorbeeld ons bloed nog meer voedingsstoffen en vitamines naar onze huid. Het brein ontdoet zichzelf van alle afvalstoffen die zich gedurende een dagje zwaar nadenken hebben opgebouwd. Het is belangrijk om juist de uren in de nacht te slapen. Alleen dan krijgt jouw lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. Voor onze gezondheid is het belangrijk om in de pas te lopen met onze biologische klok. Hoe meer we die negeren, hoe slechter het is voor het lichaam en geest. 

De invloed van het bioritme op de huid, energieniveau en gewicht

Het reinigen van de huid is belangrijk in de ochtend. De huid scheidt dan meer talg af en de huid-barièrre is dan het hoogst. Dus met wat water de huid reinigen is niet voldoende. Het voeden van de huid heeft het grootste effect in de avond, omdat de huid dan veel meer stoffen opneemt en de celdeling hoger is. Ook met betrekking tot huidveroudering is het van belang om rekening te houden met het bioritme. 

Het bioritme is van grote invloed op ons energieniveau in de loop van de dag. Onze biologische klok zit in onze hersenen. Daar wordt onze hartslag, de concentratie en de bloedsuikerspiegel onder andere geregeld. Kenmerk van het bioritme is dat er na inspanning altijd een ontspanning zou moeten volgen om zo jouw energieniveau op niveau te houden.

De nacht het ideale moment voor vetverbranding! Voor vetverbranding is zuurstof nodig en om zuurstof bij de cellen te krijgen, is rust nodig. Daarnaast kan ook de samenstelling van de maaltijden en de timing ervan het bioritme beïnvloeden. Onze biologische klok is namelijk ingesteld op 3 hoofdmaaltijden per dag, dan verloopt de vertering van voedsel het omzetten van energie en de stoelgang zo optimaal mogelijk. Bij een afwijkend voedingspatroon krijgen de spijsverteringsorganen voedsel binnen terwijl zij van bovenaf geen signaal krijgen dat spijsverteringssappen en spijsverteringsmechanismen in gang moeten worden gezet. 

Help jouw huid herstellen volgens het bioritme

Wil jij jouw huid helpen herstellen volgens het bioritme van jouw huid? Gebruik dan voedzame producten van PAYOT, zodat jouw huid tijdens jouw nachtrust alle voedingsstoffen die het nodig heeft op kan nemen.  Kijk bijvoorbeeld eens naar My Payot Nuit, Blue techni Liss Nuit of Roselift Nuit. Stuk voor stuk producten boordevol natuurlijke ingrediënten die jouw huid voeden als je heerlijk ligt te slapen.

PAYOT Roselift Collagene Nuit