Wat voor effecten heeft de zon op onze huid?

Als ze zon lekker schijnt dan genieten we daar allemaal ontzettend van! De zon is goed voor ons humeur en wat is het lekker om fijn buiten te kunnen zijn, met het zonnetje op ons gezicht, in welk jaargetijde we ook maar zijn. De zon heeft niet alleen effect op ons humeur, maar ook op onze huid, die bloot staat aan de Uv-straling die de zon geeft. Hoog tijd dus om even stil te staan bij de effecten van de zon op onze huid. Hoe je het ook wendt of keert; de zon is heerlijk, maar ga er wel altijd bewust mee om.

Positieve effecten

Laten we bij de positieve effecten beginnen, want die zijn er meer dan genoeg!

Aanmaak van vitamine D

Wist je dat 10 minuten in de zon zitten zorgt voor honderd keer meer vitamine-D aanmaak dan een hele dag voeding?

Extra Corisol wordt aangemaakt

Cortisol heeft een ontstekingsremmende functie en zorgt ervoor dat huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem verminderen.

Serotonine en Endorfines

Dit zijn stress verlagende neurotransmitters die sneller aangemaakt worden als je van de zon geniet. De zon zorgt voor een verhoogde aanmaak, waardoor je je relaxter voelt en je humeur ook beter is.

Afvalstoffen worden sneller afgevoerd

Het is natuurlijk warmer als de zon schijnt, waardoor je meer gaat zweten en de afvalstoffen je lichaam gemakkelijk verlaten.

Negatieve effecten

Helaas zijn er ook wat negatieve effecten die de zon veroorzaken.

Verbranding van de huid

Door de Uv-straling wordt door de huid melanine aangemaakt. Melanine geeft pigment en dus kleur aan jouw huid. De bruine kleur die je krijgt is een schild voor de schadelijke gevolgen van de zon. Als de melanine de zon niet meer tegen kan houden, dan verbrand je.

Zonneallergie

Zonneallergie lijkt soms op verbranding en er kunnen kleine blaasjes ontstaan.

Huidveroudering

Bijna 70% van de huidveroudering komt door Uv-straling, de andere 30% is genetisch bepaald of heeft te maken met levensstijl.

Huidkanker

Als je vaak verbrand in de zon kan dit resulteren in huidkanker. Bescherm je daarom altijd goed in ieder jaargetijde.

Verschillen in de voorjaarszon, de zomerzon en de najaarszon

Regelmatig horen wij dat de zon in het voorjaar niet zo sterk is. Die eerste zonnestralen lijken onschuldig, maar niets is minder waar. Omdat je in de winter minder buiten bent geweest is je huid juist in het voorjaar kwetsbaarder.

Daarbij hangt zonnekracht niet samen met temperatuur zoals veel mensen denken. De zon kan op en koele dag net zo sterk zijn als op een snikhete zomerdag. Ons advies is eigenlijk altijd dat je moet blijven smeren, ongeacht het jaargetijde of de temperatuur van de dag.

Wanneer kies je voor welke factor?

SPF staat voor Sun Protection Factor en eigenlijk is voor iedereen de factor SPF 50 goed. Veel mensen denken dat ze dan niet bruin worden, maar dit is echter een fabeltje. Hoe meer filters, hoe minder de kans op schade en hoe gezonder jouw huid eruit blijft zien. Maar kies je nou een hoge factor of toch een iets lagere? Als je zelden tot nooit verbrandt, is het verleidelijk om een lage SPF te gebruiken. Dit kan, maar bedenk je wel dat een lage SPF meer UV-stralen ‘doorlaat’ en zo je huid alsnog sneller kan laten verbranden en verouderen. Wij geloven in better safe than sorry en adviseren minimaal factor 50 voor zowel volwassen als kinderen.

Hoe vaak smeer je zonnebrand per dag?

De eerste twee uur nadat je gesmeerd hebt, werkt je zonnebrand optimaal. Daarna neemt de werking sterk af en verbrand je sneller. Smeer je daarom elke twee uur helemaal in. Breng ook een nieuwe laag aan nadat je hebt gezwommen, gesport of gezweet.

Verschil tussen de zon en een zonnebank

Ten eerste is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat alles wat je te veel doet, niet gezond is. Uren in de bloedhete zon liggen bakken of heel vaak onder de zonnebank gaan: beide is niet verantwoordelijk. Een zonnebank bevat vooral UVA-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden. Elastine zorgt voor minder rimpels. 

Smeren, smeren, smeren!

Wat ons betreft is het allerbeste om te blijven smeren en we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Want je staat vaker bloot aan UV-straling dan je denkt. Bescherm daarom jezelf, je kind(eren) en de mensen van wie je houdt goed! In onze webshop vind je fijne producten van Payot Sunny met hoge UVA en UVB-filters die geschikt zijn voor de meest gevoelige en eczeem huid.