De wintertijd is weer ingegaan, heerlijk een uurtje langer slapen, maar wat is de impact van wintertijd eigenlijk? Het uur tijdverschil is een soort mini jetlag en de ene heeft er minder last van dan de ander. Er zijn mensen die dagen van slag zijn en niet in slaap kunnen vallen op de normale tijd. Terwijl een ander zich naadloos aanpast en zich niets aantrekt van de verandering van de tijd.

Interne klok

Onze interne klok loopt gewoonweg niet meer gelijk met onze sociale klok. Heb jij echt last van een uur verschil? Weet dat je binnen twee weken weer in je normale ritme zit. Door veel buiten te zijn zorg je ervoor dat je sneller went aan de nieuwe tijd en het helpt ook om direct je ritme aan te passen aan de nieuwe tijd. Sta dus lekker op dezelfde tijd op (de nieuwe tijd) en eet ook op dezelfde tijd als normaal. Ook jouw biologische klok past zich dan snel aan.

Klokgenen

Of jij juist meer of minder last hebt van een tijdverschil heeft te maken met klokgenen. Dit zijn de genen die effect hebben op ons biologische ritme. Deze klokgenen regelen van alles in je lichaam, waaronder ook je dag- en nachtritme. Ze functioneren in een ritme van ongeveer 24 uur en daarmee ook ons hele lichaam. Klokgenen worden aangestuurd door de biologische klok in de hersenen. Die geven op hun beurt signalen af aan ons lichaam in de vorm van hormonen en neurotransmitters.

Je huid in de winter

Met het verzetten van de klok weet je dat de winter in aantocht is. Buiten is het kouder en binnen gaat de verwarming aan, dit heeft wel effect op je huid. Hoe kouder het is in de winter, hoe minder vocht er aanwezig is in de lucht. Droge lucht zorgt ook voor minder vochtgehalte in de huid, droge lucht trekt namelijk het vocht uit onze huid. Ook is de talgproductie in de winter vele malen lager dan in de zomer. De impact van wintertijd is ook te zien aan je huid. Een huid in de winter kenmerkt zich door: droogheid, ruwheid, jeuk, bultjes, schilfering of misschien zelfs pijn.

Kies de juiste huidverzorging

In de winter heb je een dag- en nachtcrème nodig die beter je huid voorziet van de juiste vetzuren om zo je huid niet uit te laten drogen. Onze webshop staat vol met huidverzorgingsproducten van de merken Payot en Pascaud. Een veel gebruikte crème in de winter is de Payot Nutricia Creme en is rijk aan voedende en kalmerende olie. Ook de DNA crème van Pascaud is een echte wintertopper!Dat maakt deze crèmes zelfs geschikt voor mensen met eczeem klachten. Wil je een advies welke producten je het beste kunt gebruiken in de winter, neem dan contact met ons op. Wij helpen je tijdens een behandeling met het maken van de juiste keuze, maar je kunt ons ook altijd online om advies vragen.