Koken met zaden

Pitten en zaden zijn echt super gezond en niet te vergeten ook helemaal hip op dit moment. Daarbij is het ook nog eens heel erg goed voor je huid, wij leggen je graag uit welke effecten het koken met zaden heeft op jouw huid en natuurlijk wat tips, zodat je alvast een paar ideeen hebt. Voordat je het weet eet je iedere dag gezonde pitten en zaden!

Waarom is koken met zaden goed voor je huid?

 Gezonde voeding eten gaat hand in hand met het hebben van een mooie huid. Met andere woorden; je bent wat je eet! Neem bijvoorbeeld pompoenzaad, een handjevol staat gelijk aan een vitamine C pilletje. Vitamine-C zorgt voor een glanzende huid, maar ook voor mooie nagels en sterk haar. De mineralen in het pompoenzaad kan zorgen voor minder acne. Chiazaad bevat antioxidanten, die helpen de huid herstellen en hebben ook een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Zaden zitten boordevol vezels en die zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor je huid er stralender uit ziet.

Hoe zorg je nou dat je meer zaden eet?

Koken met zaden is eigenlijk helemaal niet moeilijk, helemaal niet met de 12 tips die wij voor jou op een rijtje hebben gezet. Voor je het weet eet jij iedere dag veel zaden en pitten en ben je lekker gezond bezig!

Onze 12 tips

 1. Zonnebloempitten en pompoenpitten zijn (licht geroosterd) lekker als tussendoortje
 2. Voeg zaden of pitten toe aan pannenkoek- of cakebeslag
 3. Gebruik een mengsel van geroosterde zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad als garnering van een salade
 4. Roer zaden en pitten door de havermout of yoghurt
 5. Strooi geroosterde sesamzaadjes over de groente
 6. Voeg gebroken lijnzaad of chiazaadjes toe aan een smoothie of vruchtensap
 7. Maal sesamzaadjes of zonnebloempitten fijn in een keukenmachine tot er een pasta ontstaat. Lekker voor op brood of een cracker
 8. Gebruik pitten en zaden als garnering van zelfgebakken brood, of kneed ze door het beslag
 9. Vul (zelfgemaakte) granola aan met een flinke schep zaden en pitten
 10. Kook pitten en zaden mee in de rijst of couscous
 11. Beleg een boterham met kaas, groenten en een beetje lijnzaad
 12. Voeg zaden of pitten toe aan het basisrecept voor koekjes of muffins

Advies over koken met zaden?

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te koken met zaden, één ding is zeker: het is lekker, gezond en je hebt net even die extra bite die een gerecht dat extraatje geeft. Heb jij vragen over gezond eten om zodoende jouw huid gezonder te maken? Neem dan gerust contact op, wij helpen je graag gezonder te worden door middel van voeding.