Vraag jij je ook af waarom jij precies diegene bent die gebeten wordt door een mug? Dit terwijl jij echt niet de enige in de ruimte bent. Wat gebeurt er eigenlijk in de huid na een muggenbeet? Wat veroorzaakt de roodheid, jeuk, zwelling? En welke muggenbeet tips en tricks zijn er die je op een snelle en natuurlijke manier verlichting kunnen geven? Wij van Gewoon Mooy delen graag deze informatie met jou.

Waarom bijten muggen?

Muggen bijten ons omdat ze bloed nodig hebben, uit het bloed halen ze de eiwitten en helpt de vrouwtjesmug om eitjes te produceren. Een paar leuk weetjes; alleen vrouwtjesmuggen bijten en ook die irritant zoemende muggen bijten!

Waarom moet de mug jou altijd hebben?

Muggen vinden de ene persoon nou eenmaal lekkerder ruiken dan de ander. Genen en wat je eet bepaalt je lichaamsgeur, maar we weten eigenlijk niet welke smaken muggen onaantrekkelijk vinden. Het is dus een eigenlijk kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. Als je dan toch gestoken bent, dan is het goed om te weten wat er precies gebeurt met je huid.

Je huid na een muggenbeet

Als de mug zich tegoed doet aan jouw bloed komt er speeksel van de mug in jouw bloed. Het speeksel zorgt ervoor dat je bloed niet stolt, zodat het makkelijk op te zuigen is. Op het speeksel reageert jouw lichaam met een immuunreactie en maakt histamine aan.

Waarom wordt mijn huid rood en jeukt het?

Histamine zorgt er op haar beurt weer voor dat er een zwelling ontstaat en de muggenbult gaat jeuken. Histamine zorgt er namelijk voor dat meer bloed en witte bloedcellen worden vervoerd naar de plek van de muggenbeet. Dat zorgt voor de jeuk en er ontstaan bultjes. Wil je meer weten over histamine, dan leggen wij dat uit in ons nieuwsitem histamine.

Wat doe je als je bent gebeten door een mug?

Als je bent gebeten door een mug dan kun je een aantal dingen doen om te zorgen dat je minder jeuk hebt. Wij kiezen altijd voor natuurlijke middelen, omdat de natuur heel veel verlichting te bieden heeft en dit vele malen beter voor je huid is.

 • Niet krabben!
  Dat weet je natuurlijk al, maar probeer eraf te blijven.
 • Leg een koude, natte doek of coldpack op de muggenbeet;
  De kou verdoofd de plek, waardoor de jeuk even wegblijft.
 • Tea tree olie;
  Een natuurlijke olie die zwellingen vermindert en ook infecties voorkomt.
 • Lavendelolie;
  Ook een natuurlijke olie die jeuk vermindert en ook nog eens muggen verjaagd.
 • Citroen- of limoensap;
  Natuurlijke zuren helpen tegen jeuk en voorkomen ook infecties.

Muggenbeet tips en tricks

Muggen, ze zijn er altijd in de zomer en de beten die ze achterlaten worden niet alleen rood, maar jeuken ook nog eens! Wij hopen dat je zo min mogelijk van deze insecten tegenkomt, maar je hebt nu in ieder geval voldoende muggenbeet tips en tricks om de roodheid en de jeuk het hoofd te kunnen bieden. Geniet vooral van het mooie weer en neem, als je in de avond lekker buiten zit, iets mee wat de muggen niet zo lekker vinden ruiken, of zorg voor wat luchtstroming, want tegen de wind in vliegen zijn ze niet zo goed in.