Eten volgens de seizoenen

Tegenwoordig kunnen we door alle technologie en globalisering bijvoorbeeld aardbeien in de winter eten en boerenkool in de zomer. Bijna alle groenten en fruit is gedurende het hele jaar te koop. Maar zijn ze net zo gezond en voedzaam? In de zomer bijvoorbeeld, wanneer je behoefte hebt aan vocht, groeien er veel sappige vruchten en waterrijke groenten. In de winter, wanneer je liever iets voedzaams eet, zijn de knollen, bieten, wortelen, uien en boerenkool klaar voor de oogst. De natuur is zoveel slimmer dan je denkt. Wist je dat de natuur altijd met ons meedenkt om gezond te blijven? Broccoli bevat in de herfst heel veel vitamine C, precies wanneer veel mensen verkouden worden. En lente groenten zitten vol vitamine B om ons meer energie te geven. Eten volgens de seizoenen is makkelijker dan je denkt!

Eet groente en fruit mee met de seizoenen

Het belangrijk om meer mee te gaan met de seizoenen, waarom? Eet je volgens de seizoenen dan betekent dat dat je eet wat in die periode geoogst wordt. Op het moment van en vlak na het oogsten is het gehalte aan voedingsstoffen het hoogst. Bij bewaren gaat een deel van de vitamines verloren. Vers uit de grond op je bord, is dus heel gezond. Daarbij is je lichaam erop ingesteld, is het koud dan beschermen de vitaminen uit de boerenkool en je huid tegen de kou. In het late voorjaar zijn de aardbeien op hun best en helpen je huid zich te verdedigen tegen de zonnestralen. In de winter vraagt je lichaam om de ‘warme hap’ terwijl je lichaam zomers om een ‘frisse’ verkoeling vraagt. Ook de aanwezige vitamine en mineralen krijgt je lichaam op dat moment wanneer je volgens de seizoenen eet.

Wintergroenten

Pompoen, pastinaak en onder andere zuurkool zit vol met Vitamine C, in de winter hebben we daar extra veel van nodig om ons lichaam en onze huid gezond te houden. Vitamine C heeft je huid nodig om gezond, glad en rimpelvrij te blijven.

Lentegroenten

Bijna alle soorten groenten en fruit zijn aan een bepaald seizoen gebonden. Andijvie, courgette, radijs en spinazie zijn bijvoorbeeld typische lentegroenten waar de smaak en de vitamines vanaf spatten als je ze in de lente eet. Het zal je niet verbazen dat grapefruit, limoen, meloen en onder andere nectarine hele gezonde fruitsoorten zijn. Ze zitten boordevol Vitamine C en dat heeft effect op de collageen productie van de huid. Daarbij helpt Vitamine C de opperhuid beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.

Zomergroenten

Mais, paksoi en peultjes zijn groenten die in de zomer geoogst worden en smaken natuurlijk het lekkerst als ze net van het land af komen. Daarbij zitten ze dan nog vol met de vitaminen en mineralen die we zo nodig hebben om lekker in je vel te zitten, wat weer reflecteert op je huid.

Herfstgroenten

Veel herfstgroenten zijn ook zogenaamde ‘vergeten groenten’. Dat betekent dat we ze nu niet zo vaak meer eten, vergeleken met vroeger. En dat terwijl ze meestal vol vitaminen en mineralen zitten. Gezond eten helpt met het voorkomen van een herfst-dip en een geïrriteerde huid.

Beter voor het milieu

Eten volgens de seizoenen is ook nog eens beter voor het milieu! Groente en fruit die we het hele jaar door willen blijven eten moet naar Nederland komen. Het transport kost een hoop brandstof, energie en geld. Ook de hele winter door kassen warm en licht houden kost veel energie en is milieubelastend. Ook als je denkt vanuit duurzaamheid is het dus beter om seizoen groente en -fruit te kopen. Veel seizoen groente groeien in de buurt. Daardoor zijn ze altijd vers op het moment dat jij ze klaarmaakt.

Rijker van smaak

Over smaak van niet te twisten natuurlijk, maar het verschil tussen een aardbei uit de kas en een aardbei in de late lente die vers van de plant komt is toch echt wel een wereld van verschil! Daar kan toch geen andere smaak tegenop.

Meer voedingsstoffen voor lichaam en huid

Omdat seizoen groenten vaak uit eigen land komen, zijn ze minder lang onderweg voordat ze in de winkel liggen. Voedingstoffen blijven dan behouden. Om seizoen groente te telen en goed te houden, hoeven ze minder vaak te worden behandeld met pesticiden en conserveringsmiddelen. Dat maakt ze een stuk gezonder dan groenten die buiten het seizoen zijn geteeld.

Wanneer eet je wat?

Door te eten volgens de seizoenen draag je dus niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar zorg je ook nog eens voor een gezondere huid. Ben je geen echte geleerde al het gaat om de seizoen groenten, geen probleem, op de seizoen groenten-kalender van het voedingscentrum vind je alle informatie. Verder is het ook een kwestie van goed opletten bij het boodschappen doen. Bij de producten in de supermarkt, markt en groenteboer moet staan waar ze vandaan komen.

eten volgens de seizoenen