Mannenhuid versus vrouwenhuid

Vroeger was huidverzorging alleen voor vrouwen, gelukkig is dit taboe de laatste 10 jaar verbroken! In de winkels vind je steeds meer huidverzorgingsproducten speciaal voor de mannenhuid. Ook als een man een bezoekje brengt aan een schoonheidssalon wordt er niet meer gek van opgekeken. Wij zijn blij met deze ontwikkeling want het vrouwenoog wil toch ook een mooye verzorgde man zien. Maar wat is nou precies het verschil tussen een mannen- en een vrouwenhuid? In deze blog leggen wij het verschil tussen een mannenhuid versus vrouwenhuid uit.

Hoe is een mannenhuid opgebouwd?

De opbouw van de huidcellen en de huidlagen is voor zowel een mannen- als een vrouwenhuid identiek. Het grootste verschil heeft alles te maken met hormonen.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een mannenhuid en een vrouwenhuid?

Het grootste verschil is de hormoonopbouw. Mannen hebben een hogere concentratie van het hormoon testosteron, wat de mannenhuid dikker, stugger en vetter maakt. Door testosteron is de productie van collageen groter en maakt de mannenhuid ongeveer 20% dikker. Het eiwit collageen zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft en het gaat huidveroudering tegen. Ook heeft de mannenhuid minder zweetklieren, die dan wel weer actiever zijn. Een mannenhuid houdt minder goed vocht vast en is de huid daarom ook vochtarm.

De talgklieren van de man zijn in vergelijking met de vrouw groter in de gezichtshuid. Dit heeft een negatieve en een positieve kant. De positieve kant is vooral handig voor man tijdens het scheren. Door de vettige talgsubstantie raakt de huid minder snel geïrriteerd. De negatieve kant van grotere talgklieren is dat ze gepaard gaan met grovere poriën, die (vaak) zichtbaar verstopt raken met mee-eters en/of talgbultjes.

Waarom is het belangrijk dat een mannenhuid ook goed verzorgd wordt?

Waar bij vrouwen de achteruitgaan in de aanmaak van collageen geleidelijk gebeurt, vindt dit bij mannen doorgaans later en minder geleidelijk plaats. Nu maken veel mannen zich niet zo druk als vrouwen als het gaat om huidveroudering, maar steeds meer zijn mannen zich ervan bewust dat goede verzorging belangrijk is. Ook is huidverzorging belangrijk als het gaat om de bescherming van de huid tegen onder andere de zon en blauw licht. Per slot van rekening vind iedereen het plezierig om er goed en verzorgd uit te zien. Door middel van de juiste verzorging zorgen ook mannen goed voor de huid en kunnen snelle huidveroudering en verstopte poriën prima tegengaan.

Welke verschillende huidtypes binnen de mannenhuid zijn er?

Net zoals bij vrouwen belasten alle invloeden van buitenaf zoals zon, kou en licht de huid. Dus ook bij mannen zijn er een aantal verschillende huidtypes:

 • Droge huid
 • Gemengde huid
 • Vette huid
 • Gevoelige huid

Welke huidverzorging is er voor de man beschikbaar?

Het PAYOT HOMME Optimale assortiment in onze webshop is speciaal ontwikkeld voor de man. De huid van de man heeft gewoonweg andere behoeftes als de huid van een vrouw.  Juist voor deze behoefte is PAYOT voor heren het HOMME Optimale assortiment ontwikkeld en sluit naadloos aan op de behoeften van de mannenhuid. Daarbij ruikt het ook nog eens heerlijk en is dus ook voor de vrouw dichtbij een prettige ervaring.

De volgende huidverzorgingsproducten voor heren zijn goed om regelmatig te gebruiken:

 • Oogcrème
  Belangrijk om de dunne huid onder de ogen goed te hydrateren en zodoende minder rimpels of kraaienpootjes te krijgen.
 • Reiniger
  Als voorbereiding op het scheren is een gezichtsreiniger belangrijk voor een egale en frisse huid.
 • Scrub
  Heb je last van onzuiverheden, mee-eters, grote poriën of een doffe huid? Dan is een gezichtsscrub de oplossing.
 • Aftershave
  Na het scheren is een aftershave belangrijk om de huid te ontsmetten en te kalmeren.
 • Dagcrème
  Kies altijd een dagcrème die aansluit op je huidtype om de huid goed te hydrateren gedurende de dag. Zorg dat er een zonnefactor is toegevoegd, zodat je beschermd bent tegen de zon.
 • Nachtcrème
  Als je slaapt is het de beste tijd om je huid op te laden en te behandelen met gerichte ingrediënten, zodat je huid de tijd heeft om te herstellen.
 • Douchegel
  De moderne en stijlvolle man besteedt veel aandacht aan uiterlijk en hygiëne en zorgt dat hij heerlijk ruimt en zijn huid verzorgd tijdens een lekkere douche.