Huid bij een ongezonde vs. gezonde leefstijl

Welke effecten geeft het omschakelen van je voedingspatroon op je huidige huidklachten? Door het veranderen van leefstijl zal niet alleen jouw huid verbeteren, maar ook je haar en je nagels! Bovendien word je energieker en voel je je gewoonweg gezonder. We besteden veel aandacht aan ons uiterlijk, tijdens de pubertijd en als we ouder worden. Ook mannen zijn zich steeds meer bewust van hun uiterlijk en de verzorging hiervan. Heb je een eczeem huid, verdiep je dan met een specialist op ‘het’ juiste voedingspatroon voor jou. De basis van een stalende huid is (bijna) altijd een gezonde leefstijl, wij beschrijven de effecten en kunnen niet anders dan aangeven: Eet gezond en leef gezond, dit is zeker ook goed voor jouw huid.

Gezonde voeding

Wanneer je te vaak ongezonde bewerkte voedingsmiddelen eet, merk je dat aan je huid. Je krijgt last van een onzuivere vette huid, waardoor puistjes en zelfs acne kan ontstaan. Ook het gebruik van te veel suiker is ongezond voor je huid, het versnelt huidveroudering en veroorzaakt pigmentvlekken. Eet elke groente, fruit en vezelrijke producten, deze dragen bij aan een gezonde stoelgang en een goede huid.

Verzadigde vetten

Vetten hoeven echt niet uit de voeding geschrapt te worden, maar zorg voor de juiste balans. Je kan vetten onderscheiden in verzadigd of onverzadigd. Het eten van veel verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van de ontstekingen in ons lichaam en in onze huid. Dus het is belangrijk om deze vetten niet te veel te eten. De verzadigde vetten vind je onder andere in koek, gebak en snacks.

Onverzadigde vetten werken juist in je voordeel, ze werken ontstekingsremmende, verminderen een droge huid en versterken het immuunsysteem. De onverzadigde vetten vind je onder andere in noten, vis, avocado en olijfolie.

Over het algemeen zijn verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard) en zijn onverzadigde vetten meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en zitten voornamelijk in plantaardige producten. 

Roken

Roken is slecht voor de huid, longen en het hart. Wanneer iemand rookt, is dat goed te zien aan de huid. De huid wordt grauw, mat, droog en krijgt sneller rimpels Dit komt mede door de opstapeling van afvalstoffen die tijdens het roken in het lichaam terecht komen. Daarnaast versnelt roken het verouderingsproces. Jouw huid bij gezonde leefstijl zal er snel beter uitzien door te stoppen met roken.

Alcohol

Overmatig alcoholgebruik is slecht voor het uiterlijk en de gezondheid. Veel drinken zorgt er namelijk voor dat de bloedvaatjes in de huid worden verwijd. Dit wordt zichtbaar in de huid door vergrote poriën en roodheid. Als er voor lange tijd overmatig alcohol wordt gedronken ontstaan er vaak de huidaandoening rosacea. Bij rosacea is de flexibiliteit van de kleine bloedvaatjes weg en blijft de roodheid altijd aanwezig in het gezicht.

Zon

Zon is op zichzelf niet slecht, maar te veel blootstelling aan de zon versnelt het verouderingsproces van de huid. Hierdoor ontstaan er eerder rimpels en kan de huid beschadigd raken door het verbranden. Ook droogt de zon de huid uit, wat de grootste oorzaak is van vroegtijdige rimpelvorming. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonnestraling het sterkst en raden wij je af om in de zon te gaan liggen. Belangrijk is het dus om met mate te zonnen en je huid goed in te smeren met een beschermende zonnebrandcrème met minimaal factor 30.

Koffie

Te veel koffie kan gevolgen hebben voor de gezondheid en het uiterlijk. Overmatig gebruik van koffie zorgt er namelijk voor dat mineralen minder goed worden opgenomen. Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling van huidcellen. In koffie zit het stofje cafeïne. Cafeïne komt van nature voor in koffie en in kleine hoeveelheden in thee. Overmatig gebruik van cafeïne kan ervoor zorgen dat men snel onrustig wordt, last krijgt van hartkloppingen en slecht slaapt. Dit heeft allemaal gevolgen voor jouw huid.

Tips voor een gezonde leefstijl

Een verantwoorde en gezonde leefstijl is belangrijk voor een gezonde huid. Wanneer je gevarieerd en veel onbewerkte voeding eet, straalt je huid en voorkom je huidproblemen! 

 • Eet vette vis: 
  Vette vis, zoals zalm en haring, is rijk aan omega 3-vetzuren. Omega 3–vetzuren zijn onverzadigde (gezonde) vetten en zorgen voor een gezonde en stralende huid. 
 • Vitaminen
  Vitaminen zijn belangrijk voor de huid, het haar en de nagels. Voorbeelden van deze vitaminen zijn: A, B, C, D en E. 
  • Vitamine A (groente en in bak- en braadproducten) zorgt ervoor dat de talgklieren niet verstopt raken.  
  • Vitamine B, zorgt voor een goede weerstand van de huid.
  • Vitamine C (groente en fruit) zorgt er voor dat collageen en elastine worden aangemaakt in de huid. 
  • Vitamine D (de zon is een belangrijke bron van vitamine D) zorgt ervoor dat afvalstoffen beter verwijderd worden uit de huid.
  • Vitamine E (olijven en noten) zorgt ervoor dat de huid een soepele en zachte blijft. 
 • Water
  Genoeg water voorkomt een droge huid en daarmee ook droogte rimpels. Het is belangrijk om iedere dag minstens twee liter water te drinken, zodat de huid goed gehydrateerd blijft. 
 • Beweging
  Beweging zorgt dat de huid zuurstof en voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor de productie van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de huid sterk en strak blijft.

Een gezonde huid

Een gezonde leefstijl resulteert in een gezond lichaam en een gave huid. Je zou moeten beginnen ongezonde gewoontes af te leren en gezondere gewoontes aan te leren. Heb je advies nodig of wil je jouw huid even onder de loep nemen door een huidspecialist? Samen kijken we dan wat we kunnen doen om jouw huid er weer stralend uit te laten zien. Maak gerust een afspraak, zodat jij precies weet wat goed is voor jouw huid.