Wat doet roken met je huid?

Roken heeft verwoestende gevolgen voor je algehele gezondheid, en een gebied waar dit duidelijk zichtbaar is, is je huid. In deze blog bespreken we uitgebreid hoe roken je huid beïnvloedt, van vroegtijdige veroudering tot specifieke huidproblemen. Als je wilt weten hoe roken je uiterlijk en huidgezondheid kan schaden, lees dan verder.

 

Effecten van Roken op de Huid

  • Verslapping huid; collageen en elastine vermindert;
  • Grauwe vale huidskleur  en door vernauwing (kleine) bloedvaten -doordat er minder zuurstoftransport in de huid is;
  • Donkere wallen onder ogen. Dit is een afvalstoffen opstapeling vanuit je lever en longen;
  • Couperose
  • Pigmentvlekken
  • Gelige/grauwige teint
  • Snelle en grotere mee-eters
  • Rimpels rondom de mond
  • Snellere huidveroudering.
  • Sneller grijze haren in de wenkbrauwen (mindere voedingsstoffen/doorbloeding in de haarzakjes).

Welke huidklachten kan je ervaren tijdens/vaak na het stoppen met roken?

Wanneer je stopt met roken, kun je verschillende huidklachten ervaren, variërend van tijdelijke ongemakken zoals grote ontstekingen (abces), acne en extreem droge of juist vette huid tot meer aanhoudende problemen.  Deze klachten zijn het gevolg zijn van het ontgiften van het lichaam na het stoppen met roken en veranderingen in de doorbloeding en stofwisseling.

Hoe snel herstelt je huid na het stoppen met roken?

De snelheid waarmee je huid herstelt na het stoppen met roken kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hoelang je hebt gerookt, hoeveel je hebt gerookt, je leeftijd en je genetische aanleg. Over het algemeen ga je snel positieve veranderingen in de huid opmerken na het stoppen met roken. Hier is een ruwe tijdschaal van hoe je huid kan herstellen:

Binnen enkele dagen tot weken: De bloedcirculatie in je lichaam verbetert, wat resulteert in een betere zuurstof- en voedingsstoffenvoorziening aan de huid. Dit draagt bij aan een gezondere teint en een frissere uitstraling.

Binnen enkele weken tot maanden: De hydratatie van de huid gaat verbeteren, waardoor een droge huid minder droog wordt. Je kunt een afname in puistjes en acne opmerken, omdat de talgproductie en de hormonale balans zich aanpassen.

Binnen enkele maanden tot een jaar: De huidstructuur zal verbeteren doordat collageen en elastine, die door roken worden afgebroken, zich geleidelijk herstellen. Dit kan resulteren in een vermindering van rimpels en fijne lijntjes.

Na een jaar of langer: Naarmate de tijd verstrijkt, zal de huid blijven profiteren van het stoppen met roken. Het gaat helderder, gladder en steviger aanvoelen.

Is vapen net zo slecht voor je huid als dat sigaretten zijn?

Het is bekend dat roken schadelijk is voor de huid, omdat tabaksrook giftige stoffen bevat die de huid kunnen beschadigen en vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken. Wat betreft vapen, is er nog niet zoveel onderzoek gedaan naar de directe effecten ervan op de huid, maar er zijn enkele punten om te overwegen:

Minder toxische stoffen: In vergelijking met traditionele sigaretten bevat de damp van e-sigaretten minder toxische stoffen en geen teer. Teer is verantwoordelijk voor veel van de schade aan de huid bij rokers.

Nicotine en vaatvernauwing: E-sigaretten bevatten nog steeds nicotine, dat de bloedvaten kan vernauwen. Een slechte doorbloeding kan leiden tot een minder gezonde huid en mogelijk vroegtijdige veroudering.

Huidgezondheid en hydratatie: Er zijn aanwijzingen dat nicotine uit zowel traditioneel roken als vapen de hydratatie van de huid kan verminderen, wat kan resulteren in een drogere huid.

Ontstekingsreacties: Nicotine kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken, en ontsteking kan de huidproblemen verergeren.

Andere chemische stoffen: E-liquids voor e-sigaretten kunnen verschillende chemicaliën bevatten die in contact komen met de huid en mogelijk schade kunnen veroorzaken. Er zijn nog steeds zorgen over de langetermijneffecten van deze chemicaliën op de huid.

Wat kun je doen?

Het is duidelijk dat roken of vapen niet alleen je algehele gezondheid, maar ook je uiterlijk kan beïnvloeden. Als je geeft om je huid en gezondheid, overweeg dan serieus om te stoppen met roken. Je huid zal je dankbaar zijn.

de invloed van roken op je huid

Voeding

Drink dagelijks 3 liter water
Eet meer Alkalische voeding

Behandelingen in de salon

Voeding

Drink dagelijks 3 liter water
Alkalische voeding

Pascaud Salicylic Exfoliator

Behandelingen in de salon

Pascaud Nutriceuticals Collastim
Pascaud Salicylic Exfoliator
Pascaud Nutriceuticals Collastim

Wij kunnen je niet helpen stoppen met roken, wat we wel kunnen doen is je een advies geven welke producten je het beste kunt gebruiken. Neem gerust  contact met ons op. Wij helpen je tijdens een behandeling met het maken van de juiste keuze, maar je kunt ons ook altijd online om advies vragen.