Heb jij mijn E-book Mooy zonder Eczeem gelezen en ben je benieuwd wat voor alternatieve producten er nog meer zijn om melkproducten te vervangen? Dan zal je de antwoorden in dit artikel terugvinden. Daarnaast ga ik je nog verrassen met drie lekkere recepten voor het toepassen van de zuivelalternatieven.
Zoals ik in mijn E-Book Mooy zonder Eczeem omschreef, hebben veel mensen met eczeem een intolerantie voor melkproducten.
Toen ik hierachter kwam, kwam bij mij meteen de vraag “waarom?”.
Intolerantie voor melkproducten
Melkproducten bevatten lactose en worden afgebroken in ons lichaam door het melksuiker verterende enzym lactase. Als zuigeling heb je een grote hoeveelheid lactase enzymen in je lichaam zodat je de moedermelk goed kan verteren. Maar als je ouder wordt neemt dit enzym af, hierdoor komt het melkproduct onverteerd in de darmen terecht. Onder invloed van je darmflora gaat dit gisten waarbij gassen vrijkomen en dit kan je herkennen aan winderigheid, buikpijn en opspelende eczeemklachten.
De laatste tijd vindt er veel discussie plaats over melk. Melkproducten wordt immers al jaren aanbevolen door het voedingscentrum en wordt flink gepromoot in de media.
Melk is goed voor elk wordt er ook wel gezegd maar er zijn veel mensen die niet goed op zuivel reageren.
Zelf had ik jaren last van eczeem, door een EMB-Bloedtest, kwam ik erachter dat ik een intolerantie heb voor zuivel van de koe. Sinds ik de zuivel met 90% heb verminderd heb ik bijna de helft minder eczeem klachten!
Ervaar jij klachten na het eten of drinken van zuivel, grote kans dat jij gevoelig ben voor lactose.
Alternatieve opties
Gelukkig zijn er genoeg lekkere alternatieven voor zuivel te vinden in de winkels. Vele van deze producten vind je gewoon in de supermarkt. Sommige voedingsproducten vind je in een specialwinkel, zoals een gezondheidswinkel, noten- of kaaswinkel. Sommige zijn veel lekkerder om zelf te maken.
In mijn E-book Mooy zonder Eczeem heb ik je de basis gegeven voor het vervangen van melk en yoghurt. Heb je het E-book nog niet gelezen, klink dan op de bovenstaande button en download hem gratis.
Veel mensen houden van kaas, maar als het vanwege een lactose intolerantie beter is om minder kaas te eten zijn er lekkere alternatieven zoals:
- Pecannoten,
- Cashewnoten,
- Tofu,
- Plantaardige kaas merk Violife of Wilmersburger.
Hoe langer de kaas rijpt, hoe minder lactose hierin voorkomt. Wil je toch blijven genieten van een plakje kaas? Ga dan voor deze kazen:
- Parmezaanse kaas,
- Oude goudse kaas,
- Oude geitenkaas.
Wie lust er nu geen roomijs of softijs op zijn tijd, vooral tijdens een zomerse dag. Gelukkig zijn hier ook andere soorten ijs (op waterbasis) voor, en ze zijn zeker niet minder lekker zoals:
- Sorbetijs, is op waterbasis. Let op! Niet alle kant en klare sorbetijs is lactose vrij,
- Waterijs (Maak zelf ook eens waterijs! Makkelijk en heel erg lekker),
- Eigen gemaakte softijs.
Maak jij je eigengemaakte soepen of sausen ook extra lekker met kookroom, gelukkig kan je “roomtouch” in deze gerechten blijven toevoegen met de alternatieve producten zoals:
- Lactosevrij kookroom,
- Soja kookroom,
- Eigen gemaakte kokosroom.
Lekker gezond lactosevrij bakken en braden én de vitamines en mineralen behouden, dat kan met de producten:
- Plantaardige margarine,
- Kokosolie,
- Ghee (Ook een super goed alternatief voor roomboter).
Recept 1: Kokosroom
Voor alle liefhebbers die gek zijn op slagroom maar lactose willen verminderen in hun voedingspatroon, is dit recept de uitkomst van de eeuw!
Kokos gebruik je veel als alternatief voor yoghurt, voor taart en voor slagroom!
Kokos bevat vitamine C, E en K, en verschillende B-vitamines. Daarnaast bevat het onder andere de mineralen kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink.
Daarnaast versterkt kokos het immuunsysteem, werkt het ontstekingsremmend en herstelt het vocht- vetbalans in de huid.
Tijd
12 uur voorbereidingstijd
5 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
- 1 blik pure kokosmelk (400 ml) *BPA-vrij en geen light variant
- 1 vanillestokje
- 1 eetlepel ahornsiroop (optioneel)
Bereiding
1) Zet het blik kokosmelk een nacht (minimaal 12 uur) in de koelkast. Het water en de room moeten gaan scheiden en dat gebeurt alleen als het koud genoeg is. Zet daarom het blikje het bij voorkeur achter in de koelkast, want daar is de temperatuur het laagst. Let op, Schud het blikje niet voordat je het in de koelkast zet!
2) Open dan het blik en schep de crème (de bovenste dikke laag) met een lepel in een kom.
3) Klop met een slagroomklopper, garde of mixer de crème tot een glad en romig geheel.
4) Wil je de room iets zoeter maken, voeg dan de ahornsiroop en/of vanille toe aan de room. Mix het nog een keer goed door.
5) Gebruik eventueel een spuitzak voor een mooie finishing op taart of op een dessert.
Houdbaarheid na het maken
3 dagen in een afgesloten bakje
Recept 2: Amandelmelk maken
Amandelmelk maken is echt super simpel en zoveel lekkerder dan uit de winkel waar je de voorverpakte versie vindt.
Het vergt alleen een beetje geduld want je moet de amandelen voordat je ze verwerkt minimaal 8 uur in het water laten weken.
Amandelen zijn één van de gezondste noten die je kan vinden. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, bevatten vitamine B, vitamine E en veel mineralen.
Deze vitamines werken ontstekingsremmend en versterken je huid waardoor de eczeemhuid minder droog en rood zal worden.
Tijd
8 uur voorbereidingstijd
10 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
- 250gr blanke amandelen
- 1liter water
- 3-4 ontpitte dadels
- 1 vanillestokje (optioneel)
Bereiding
1) Laat de amandelen eerst ruim 8 uur weken in koud water. Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met 1 liter water, de dadels, een snufje zout en eventueel de inhoud van het vanillestokje in een blender.
2) Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn gemalen is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek (of een theedoek) en hier giet je de gemalen amandel in. Laat de amandelmelk uitlekken en indien nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
3) Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek (of een theedoek) bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle amandelmelk eruit te halen.
4) Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles in de koelkast.
Houdbaarheid na het maken
3-4 dagen in de koelkast
Recept 3: Appel bananen softijs
Met dit recept ruil je het ‘standaard’ softijs in voor een overheerlijk soft ijsje op fruitbasis.
Met 5 simpele ingrediënten maak je dit ijs in een handomdraai en kan je zo vaak als je wilt hiervan genieten.
Bananen bevatten essentiële vetzuren (omega 3& omega 6) die een positief effect hebben op de huidvetten waardoor ze effectief tegen eczeem werken.
Bij het eten van het appel bananen softijs blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, hierdoor kunnen er geen nieuwe ontstekingsreacties worden gevormd in het lichaam waardoor eczeem niet kan verergeren.
Tijd
1 dag voorbereidingstijd
10 minuten bereidingsstijl
Ingrediënten
- 1 bevroren appel
- 1 bevroren banaan
- 3 dadels ontpit
- 1 vanillestokje
- 2 eetlepels water (zonodig)
Bereiding
1) Snij de appel in kleine stukjes en leg dit in een diepvrieszak in de vriezer gedurende 1 dag.
2) Snij de banaan in ongeveer 8 stukken en leg dit in een aparte diepvrieszak in de vriezer gedurende 1 dag.
3) Doe de appel, banaan, de dadels en de inhoud van het vanillestokje in een blender.
4) Zet de blender op een hoge snelheid en mix alles tot een gladde structuur.
5) Voeg bij een te dikke structuur water toe.
6) Schep het softijs uit de blender en serveer het direct.
Houdbaarheid na het maken
0 dagen na bereiding