Wat is fermenteren eigenlijk?

Voordat we alle voordelen en mogelijkheden van gefermenteerde voeding vertellen leggen we eerst uit wat gefermenteerde voeding eigenlijk is en hoe oud deze mogelijkheid is.

Fermenteren is een methode om je voedsel te verduurzamen en langer te bewaren.  Gefermenteerde groente blijven bijvoorbeeld langer houdbaar.

Fermenteren is ‘het gecontroleerd laten bederven van voedsel’. Groenten, fruit en zuivel kun je fermenteren, maar vis en vlees ook. Door fermentatie verandert de smaak, het uiterlijk, de geur en vaak de houdbaarheid van het product. Terwijl de vitamine C wordt behouden. Dit is ook precies de reden dat vroeger op lange zee reizen er altijd gefermenteerde groenten werden meegenomen.

Welke bacteriën vind je terug in gefermenteerde voeding?

Wist je dat meer dan 90% van de inwoners in je darmen bacteriën zijn? Fermentatie bevordert ook de groei van gunstige bacteriën, ofwel probiotica. Probiotica bevorderen zowel de immuun functie als de spijsvertering en hartgezondheid. Bijvoorbeeld melkzuurbacteriën, vooral lactokokken en lactobacillen, zijn verantwoordelijk voor de omzetting van lactose (melksuiker) in melkzuur (de fris zure smaak van yoghurt en karnemelk). De melkzuurbacteriën lactobacillen en pediokokken, zijn betrokken bij de productie van gefermenteerde worst, waar ze zorgen voor verzuring.

Voordelen van gefermenteerde voeding voor je lichaam en je huid

Gefermenteerde voeding bevat onder andere vitamine K2 en dit voorkomt hart- en vaatziekten. Vitamine B zit ook in gefermenteerde voeding en draagt bij aan een gezonde huid, ontgifting en  aanmaak van hormonen. Ook de gevoeligheid van het hormoon cortisol wordt verbeterd en deze zorgt op haar beurt weer voor een betere werking van het immuunsysteem.

Gefermenteerde voeding op je huid aanbrengen voor extra resultaat

Hoewel je het misschien niet beseft, zijn veel van de exfolianten die je mogelijk al lang in je huidverzorgingsroutine gebruikt, afkomstig van gefermenteerde ingrediënten: alfahydroxyzuren. Deze zuren zijn eigenlijk een bijproduct van plantfermentatie.

Welke voeding is gefermenteerd?

Dierlijke gefermenteerde voedingsmiddelen

  • Yoghurt
  • Kwark
  • Kaas
  • Karnemelk
  • Melkkefir
  • Droge worsten

Plantaardige gefermenteerde voedingsmiddelen

  • Tempeh
  • Tofu
  • Miso
  • Natto
  • Bier
  • Wijn
  • Kombucha
  • Waterkefir
  • Azijn (appelazijn en balsamico azijn)
  • Kokosyoghurt
  • Zure bommen
  • Kimchi
  • Zuurkool
  • Zoute haring
  • Vissaus

Hoe kun je zelf voeding fermenteren?

Je kunt heel makkelijk zelf groenten fermenteren! Neem bijvoorbeeld wortels, we leggen het kort aan je uit:

Wat heb je nodig?

4 biologische wortels
duimpje gember, geraspt
1,5 el Keltisch zeezout
chilipoeder, optioneel
750 ml water
1 lange weckpot

Hoe maak je gefermenteerde groenten?

1. Maak de wortelen goed schoon, je hoeft ze niet te schillen.

2. Snijd de uiteinden eraf. Snij de wortelen op zo’n lengte dat ze tot 3/4e van de weckpot komen.  Dan snijd je ze in de lengte in 4 repen.

3. Los het zout op in het water. Roer hier de geraspte gember en het chilipoeder door en giet dit over de wortelen in de pot zodat deze helemaal onder komen te staan. Let op dat de pot niet helemaal vol is. Laat enkele centimeters onder de rand vrij voor de fermentatie. Tijdens het fermenteren ontstaan er koolzuurgassen en zet het uit.

4. Sluit de pot en laat deze een dag of 3 staan om te fermenteren. Hou in de gaten dat de wortel onder water blijft.

5. Proef na 3 dagen wat je er van vindt. Wanneer het naar je zin is, kun je het in de koelkast zetten om het fermentatieproces te vertragen. Je kunt de wortelen ook nog langer laten staan, tot wel enkele weken. De groente zal zo zuurder worden.

Op bijvoorbeeld Smulweb, vind je veel recepten waarbij je ingrediënten fermenteert.

Welke organen gaan beter werken van gefermenteerde voeding?

Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde voeding helpt een gezonde darmflora te herstellen en te behouden. Spijsverteringsklachten en de symptomen van prikkelbare darmsyndroom zullen verminderen.

Bij welk huid type/ huidaandoening moet je juist gefermenteerde voeding vermijden

Heb je een histamine intolerantie of gist allergie dan is het eten van gefermenteerde voeding niet aan te raden. Dit is terug door middel van eczeem, rosacea en pityriasis versicolor. Wij raden je aan om altijd eerst een huidtest te doen, zo weet je precies wat goed voor je is en wat je beter niet kunt eten. Per slot van rekening is iedereen anders en kunnen we door middel van de DNA huidtest precies zien wat goed voor je is.

Contact over wat gefermenteerde voeding voor jouw huid en lichaam kan doen?

Wij leggen je graag het hoe en waarom uit als meer wilt weten over gefermenteerde voeding in combinatie met je huid. Neem telefonisch contact op via 06 52205546 of vul ons contactformulier in. Wij nemen zo snel als wij kunnen contact met je op.

Huid bij een ongezonde vs. gezonde leefstijl

Huid bij een ongezonde vs. gezonde leefstijl

Huid bij een ongezonde vs. gezonde leefstijl Welke effecten geeft het omschakelen van je voedingspatroon op je huidige huidklachten? Door het veranderen van leefstijl zal niet alleen jouw huid verbeteren, maar ook je haar en je nagels! Bovendien word je energieker en...

Effecten van bleekselderij sap op de huid

Effecten van bleekselderij sap op de huid

De effecten van bleekselderij sap Je hebt het vast wel al ergens gehoord of gelezen; het drinken van één glas bleekselderij sap per dag is super goed voor jouw hele gezondheid. In deze blog staat wij even stil bij de effecten van bleekselderij sap voor jouw huid. Want...

De positieve effecten van intermittent fasting

De positieve effecten van intermittent fasting

De positieve effecten van intermittent fasting Intermittent fasting, ook wel periodiek vasten, is inmiddels een enorme hype geworden. Hoog tijd om de voornamelijk positieve effecten hiervan op een rijtje te zetten. Want het is belangrijk om te weten welke positieve...

Natuurlijk detoxen

Natuurlijk detoxen

Natuurlijk detoxen Detoxen doet je lichaam vanzelf maar wanneer dit niet goed meer loopt heeft je lichaam hier hulp bij nodig. Wij leggen je in deze blog uit waardoor het natuurlijke detoxproces vastloopt en ook waarom detoxen belangrijk is voor je huid. Detoxen doet...

7 Voedingstips om eczeem te verminderen

7 Voedingstips om eczeem te verminderen

Wist je dat eczeem door voeding kan komen? Dit komt omdat sommige soorten voeding het eczeem in stand houden of zelfs verergeren. Gelukkig kan de juiste voeding een positieve invloed hebben op jouw huidprobleem. In mijn gloednieuwe artikel geef ik dé 7 voeding tips om...

Afbouwschema voor melkproducten

Afbouwschema voor melkproducten

Heb jij mijn E-book Mooy zonder Eczeem gelezen en ben je benieuwd hoe je jouw gebruik van melkproducten goed kan afbouwen? Het antwoord zal je in dit artikel terugvinden. Ik wil je afraden om niet in 1 keer te stoppen met je melkproducten, hieraan moet je lichaam...

Alternatieven voor melkproducten

Alternatieven voor melkproducten

Heb jij mijn E-book Mooy zonder Eczeem gelezen en ben je benieuwd wat voor alternatieve producten er nog meer zijn om melkproducten te vervangen? Dan zal je de antwoorden in dit artikel terugvinden. Daarnaast ga ik je nog verrassen met drie lekkere recepten voor het...